Active Directory Management

Azure AD & AD Management Tools

Tools voor Active Directory management
Krachtig, snel, en gemakkelijk 

Compleet Active Directory beheer & management

Alle AD beheer software tools in één portal

Het managen van resources, gebruikers, autorisaties en licenties is een immense en tijdrovende taak. Active Directory (AD) en Azure AD zijn onvervangbaar als het gaat om het beheren en monitoren van netwerkobjecten, bewaken van toegangsrechten en compliance met regelgeving en veel meer.

Daarom is het belangrijk de juiste Active Directory management tools te gebruiken. Third-party Active Directory management software is werkelijk onmisbaar om de eerdergenoemde processen te managen. Het maakt het werk van je ciso t/m systeembeheerder een stuk aangenamer, efficiënter en veiliger. Bij het kiezen van de juiste tools is het essentieel een duidelijk beeld te hebben van wat jouw organisatie precies nodig heeft en daar helpen we je graag bij.

CBABenelux biedt een breed scala aan Active Directory, Azure AD, Sharepoint, Exchange en Office365 managementsoftware. Beheer, controleer en rapporteer. Audit backup/restore efficiënter met het grootste gebruiksgemak!? 

Bekijk nu ook onze AD/SIEM whitepaper en leer alles over: Het detecteren en voorkomen van interne bedreigingen

Waarom Active Directory management software?

+ Totaal Active Directory beheer en Azure AD beheer
+ AD auditing voor DC's, servers, o365, Sharepoint, Onedrive en meer
+ Office365, Sharepoint en Exchange management software
+ Backup/restore Active Directory, O365, Sharepoint tot op attributie level
+ Automatiseren van wachtwoorden, alerts en meer!
+ AD Selfservice Password reset en PC unlock voor gebruikers

Active Directory management tools

CBABenelux biedt diverse Active Directory management producten van ManageEngine die het managen van dergelijke AD taken zeer eenvoudig maken. Onder andere voor Office365, Sharepoint, Teams, Backup, Recovery en meer.

Het invoeren van een nieuwe medewerker (met juiste rechten, mailbox en passwordpolicies) via Powershell kan wel 20 minuten duren. Met AD Manager duurt dit nog geen 3 minuten. Met Powershell ben je bovendien beperkt tot één invoer tegelijk. AD Manager maakt het mogelijk om dergelijke AD records naast individueel ook in bulk aan te passen.

Dit is makkelijk, snel, voorkomt fouten en biedt een enorme tijdswinst.  

Zo zijn er tal van AD softwaretools die jouw leven gemakkelijker kunnen maken. Hieronder volgt een overzicht. 

Whitepaper: interne aanvallen & bedreigingen

Interne bedreigingen en aanvallen op uw bedrijf en data vormen helaas een steeds groter risico. Zorg er daarom voor dat uw organisatie en IT-omgeving goed beveiligd zijn en minimaliseer het risico op een datalek of interne aanval.
  • Leer alles over het detecteren aanvallen op accounts en hoe je die kunt beschermen
  • Detectie van aanvallen en veranderingen via group rights, inheret rights en de lokale beheerdersgroep
  • Benutten en uitbreiden van SIEM security en technieken
  • Alles over UEBA en UBA
  • Tien cruciale leerpunten om interne aanvallen te voorkomen
Download pagina

Voordelen van AD Management software

Beheer en controle van autorisaties/rechten

De Active Directory-structuur geeft een duidelijk beeld van het netwerk. Met Active Directory kunnen admins, gebruikers en autorisaties centraal beheren, ongeacht de grootte van het netwerk. Een gecentraliseerde benadering van beheer is een van de belangrijkste redenen om Active Directory management software te implementeren. 


Single Sign on mogelijkheid

Door een Domain Controller (DC) toe te voegen, vereenvoudig je het inloggen en het wachtwoordbeheer. De single sign-on (SSO)-mogelijkheid van de domaincontroller stelt gebruikers in staat om hun gebruikersnamen en wachtwoorden op één server in te voeren en toegang te krijgen tot andere servers zonder deze gegevens opnieuw in te voeren.?

Gecentraliseerd Policy-based Management 

Gecentraliseerd Policy-based management is een ander voordeel van Active Directory. Deze functie helpt bij het beheren en verbeteren van de beveiligingsinstellingen van werkstations vanaf één punt. Dit betekent dat beheerders de beveiligingsinstellingen van alle netwerkbronnen vanaf één punt kunnen controleren, monitoren en beheren. 

Verbeterde schaalbaarheid met Organizational Units  

Active Directory gebruikt het concept van Organizational Units (OU's) om de schaalbaarheid in grote organisaties te verbeteren. Een OU kan worden gedefinieerd als een verzameling van gebruikers en computers. Bij grote organisaties kan dit onoverzichtelijk worden. Met de juiste AD tools behoud je overzicht en controle. Zo is het eenvoudig om voor een specifieke OU en haar leden bepaalde rechten toe te kennen of beperken. 

Multi-Master Replication en Sites 

Het concept van multi-master replication en sites is een ander geweldig voordeel van een Active Directory-omgeving. Elke domaincontroller (DC) bevat een kopie van Active Directory in een Active Directory multi-master replication omgeving. Wanneer een wijziging wordt aangebracht in Active Directory, wordt de dichtstbijzijnde domaincontroller dienovereenkomstig bijgewerkt. Andere domeincontrollers in de omgeving zullen zichzelf ook updaten. Dit concept geldt ook voor sites. Elke site heeft zijn eigen domaincontroller, dus wanneer een gebruiker binnen een site de Active Directory bijwerkt, worden de wijzigingen weergegeven in de domaincontroller binnen de site. De domaincontroller die aan de andere kant van de site werkt de wijzigingen ook regelmatig bij.

Meer informatie over onze Active Directory Tools?


Wat is Active Directory?


Active Directory is een van de?belangrijkste IT-infrastructuurtools?en helpt beheerders bij het beheren van gebruikersinrichtingsprocessen, beveiliging en audits. Daarnaast biedt AD toegang tot het account van elke gebruiker vanaf één locatie. Met behulp van Active Directory kunnen gebruikers op logische wijze worden ingedeeld in groepen en subgroepen om toegangscontrole te bieden. Gebruikers (objecten) kunnen bovendien lid zijn van meerdere Organisation Units (OU’s) met elk hun eigen GPO policies.  

In het bijhouden van deze structuur zit normaal gesproken veel werk.?Met Powershell is iets als het achterhalen van inherited rights erg lastig en bovendien tijdrovend.  

AD Management tools bieden hierbij de uitkomst. Met FileAnalysis is dit proces bijvoorbeeld een stuk sneller en simpeler. 

Onze AD management IT-software is uniek omdat het geschikt is voor on-premise, cloud én hybride. 


Hoe werkt Active Directory?

Om de voordelen van Active Directory te benutten, moet de Active Directory Domain Services op een server zijn geïnstalleerd. Dan is het mogelijk om vanuit één plek alle informatie van gebruikers, systemen en apparaten binnen een netwerk te managen. 

Informatie van gebruikers, groepen en wachtwoorden worden dan opgeslagen in een AD-database die bekend staat als NTDS.DIT (NT Directory Services). Na het maken van deze database kunnen beheerders een domaincontroller maken. Een domein kan meerdere domaincontrollers hebben. Hiermee is het mogelijk te beheren wie of welke groep toegang heeft toe bepaalde documenten of delen van de server.?

Active Directory maakt gebruik van een beveiligingsmechanisme dat bekend staat als Kerberos. Zodra de gebruiker zijn of haar inloggegevens invoert, verleent Kerberos een Ticket Granting Ticket (TGT) aan de gebruiker via een tickettoeleningssysteem. De gebruiker presenteert dit ticket vervolgens aan andere werkstations en servers in hetzelfde domein, of zelfs op andere domeinen waar een vertrouwensrelatie mee bestaat. De servers identificeren het ticket en begrijpen dat het is uitgegeven door een vertrouwde domaincontroller. Na de autorisatie krijgen de gebruikers de machtigingen die nodig zijn om hun beoogde taken te voltooien.?

Active Directory behoudt consistentie tussen verschillende domaincontrollers. Het is mogelijk om meerdere domaincontrollers in een omgeving te hebben. Grote organisaties hebben normaal gesproken meerdere domaincontrollers, dus beheerders moeten ervoor zorgen dat al deze domaincontrollers dezelfde informatie bevatten. Om de consistentie te behouden, implementeert Active Directory synchronisatiemechanismen om ervoor te zorgen dat alle domaincontrollers consistente gegevens hebben.


Active Directory services

Active Directory (AD)  bestaat uit verschillende services, zoals Domain Services, Lightweight Directory Services, (LDAP) Certificate Services, Federation Services en Rights Management Services. Deze services vallen onder Active Directory Domain Services (AD DS). AD DS wordt geleverd met Windows Server en is ontworpen om cliëntsystemen te beheren.

Active Directory Domain Services (AD DS)  kan worden beschouwd als de?belangrijkste?service van Active Directory; het slaat directory-informatie op en zorgt voor de interactie tussen de gebruiker en het domein. Wanneer een gebruiker via een netwerk verbinding probeert te maken met een apparaat, server of resource, controleert AD DS de inloggegevens en toegangsmachtigingen die aan de gebruiker worden gegeven. Andere producten zoals SharePoint Server en Exchange Server zijn ook afhankelijk van AD DS voor toegang tot resources.

Active Directory Certificate Services (AD  CS)  maakt certificaten, deelt en beheert deze. Deze certificaten stellen gebruikers in staat om informatie veilig via internet uit te wisselen.

Active Directory Lightweight Directory Services (AD LDS) heeft dezelfde functie als AD DS. AD LDS kan directorygegevens opslaan met behulp van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) en talloze exemplaren uitvoeren op één server. Het LDAP-toepassingsprotocol slaat gegevens op met betrekking tot objecten in directoryservices, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, en deelt deze over het netwerk.

Directory Federation Services (AD FS) gebruikt het concept van single sign-on (SSO) om gebruikers te valideren en het stelt hen in staat om toegang te krijgen tot meerdere toepassingen op verschillende netwerken in één sessie. Met SSO hoeven gebruikers zich slechts één keer aan te melden voor elke service.

Active Directory Rights Management Services (AD RMS) beschermt vertrouwelijke en discrete informatie tegen ongeautoriseerde toegang door de inhoud op een server te versleutelen.

Active Directory wordt geleverd met Microsoft Server-besturingssystemen en biedt een breed scala aan functies en services. Active Directory helpt IT-professionals toegangsrechten toe te wijzen aan nieuwe werknemers (account provisioning) en toegangsrechten in te trekken voor werknemers die het bedrijf verlaten (account de-provisioning).  

Hoewel Active Directory Domain Services een cruciale rol speelt in organisaties, biedt het geen beveiliging tegen cybercriminaliteit. Als er verdachte activiteiten zijn, moeten IT-teams handmatig door logboeken gaan en tijd besteden aan het lokaliseren van de zwakheden en blootgestelde onderdelen. Vervolgens kunnen de onjuist toegekende of toegeigende rechten weer gerectificeerd worden.

Ingewikkeld? Kies daarom voor AD Management tools!

Door de uitgebreide set aan services en mogelijkheden die AD biedt kan het beheren van de Active Directory ingewikkeld zijn in een grote, gecompliceerde organisatie.?Active Directory-beheertools helpen je hierbij. Van geautomatiseerde waarschuwingssystemen tot rapportagemogelijkheden, er zijn tal van producten beschikbaar die aan uw behoeften voldoen.

Lees hieronder?meer over een aantal van onze AD managementtools:? 


AD360

Bij het beheren van grote netwerken met veel medewerkers en assets is het handig om te beschikken over een uitgebreid pakket aan Active Directory tools. Kies dan voor AD360. Dat is het complete pakket aan AD software en biedt jou alles wat je nodig hebt om AD te managen en beheren.  

ADManager Plus

On-boarden van nieuw personeel en het aanpassen van licenties was nog nooit zo makkelijk! ADManager is de perfecte tool voor dergelijke werkzaamheden. Deze Active Directory Managementtool is niet alleen zeer krachtig en snel, maar zorgt er bovendien voor dat alles in GDPR/AVG compliant is. Dit gebeurt middels voorop in te stellen templates. Zo weet je zeker dat alles op de juiste manier gebeurt en heeft de nieuwe medewerker alle voorzieningen die bij zijn status horen. Denk hierbij aan mailbox, gebruik van Office 365, Google docs, netwerk shares, werktijden, regio, et cetera.  

De meegeleverde en te modificeren AD rapportages in ADManager maken de AD structuur inzichtelijk en helpen je bij het maken van de juiste aanpassingen. 

ADAudit Plus

Met de ADAudit Plus-tool van ManageEngine kun je real-time auditing uitvoeren voor Active Directory. Deze tool biedt geavanceerde audit mogelijkheden, samen met essentiële informatie voor AD-beheer. Met functies zoals tijdige e-mailwaarschuwingen, vooraf gedefinieerde rapporten en geavanceerde trackingmogelijkheden kunnen beheerders 24 uur per dag wijzigingen in het netwerk bijhouden. Deze tool biedt de mogelijkheid om insider bedreigingen aan te boren en kan de activiteit van gebruikers in Windows Server-omgevingen controleren. Bedrijven kunnen een gratis editie van de tool downloaden die 25 werkstations kan controleren.

Met een onderbouwde set aan rapportages en alerts is het managen, controleren en checken of alles compliant is met de gestelde richtlijnen, een stuk eenvoudiger. Dankzij Machine Learning en UEBA Entity Behavior Analytics, is ADAudit in staat om een alarm te triggeren wanneer er zich een vreemde situatie voordoet. Als er ‘s nachts bijvoorbeeld een ongebruikelijke inlog plaatsvindt die lijkt op die van een medewerker, maar andere variabelen vertoont, wordt dit direct opgemerkt, geblokkeerd en gemeld.?

ADSelfservice: logins en wachtwoorden en meer

Door de grote hoeveelheid aan logins en wachtwoorden kan een zwakke plek snel ontstaan. Inloggegevens worden bovendien vaak vergeten. ADSelfservice (ADS) biedt daarin het antwoord met een totaal automatische wachtwoordresetmogelijkheid, forgot password functie, desgewenst met MFA. Dat scheelt de IT Servicedesk natuurlijk veel tijd. Met deze tool is de gebruiker zelf verantwoordelijk maar wordt er wel bijvoorbeeld automatisch gecheckt of dat wachtwoord al eens gehackt is geweest. Is dat het geval dan verbied de tool het te gebruiken.?

10 tot 20% minder helpdesk call’s door ADselfservice. De investering in ADSelfservice verdient zichzelf eenvoudig terug via tijdwinst in IT Security. 

Professioneel advies?

Weet je niet precies welke tool het beste past bij jouw wensen en organisatie? Onze experts helpen je graag verder!
Contact opnemen


Nog veel meer AD Management tools!

CBABenelux is dé specialist op het gebied van AD beheer en Active Directory Software, zowel on-premise als hosted en in de cloud. Benieuwd welke AD tools de perfecte uitkomst bieden voor jouw organisatie? Neem dan eens contact op met één van onze specialisten.