Veelvoorkomende uitdagingen van Cloud Computing


 

 

In het huidige IT-klimaat is cloud computing steeds populairder en gangbaarder, maar wat zijn nu de grootste uitdagingen en waar moet je echt rekening mee houden?  In plaats van fysieke servers en infrastructuur te beheren, kunnen bedrijven nu services op afroep afnemen. Hierdoor is het eenvoudig op te schalen en betaal je voor hetgeen wat er daadwerkelijk gebruikt wordt. Je wordt meegenomen in de uitdagingen de bijbehorende oplossingen. Systemen en applicaties zijn dus altijd up-to-date en voorzien van de meest recente patches en beveiligingsupdates.  

 

Beveiliging en Compliance 

Een van de meest voorkomende problemen van Cloud Computing is het waarborgen van de veiligheid en de naleving van de privacywetgeving. Bedrijven moeten zorgen dat gevoelige informatie op een veilige manier wordt opgeslagen en overgedragen. Het delen van gegevens met andere gebruikers op gedeelde cloudplatforms vereist strikte beveiligingsmaatregelen en procedures.  Naleving van het gestelde bedrijfsbeleid is daarbij essentieel.   

De cloudproducten van ManageEngine kunnen een oplossing bieden voor deze uitdaging. Ze zijn namelijk standaard voorzien van vooraf ingestelde beveiliging en compliance settings, hierdoor is jouw organisatie meteen goed beschermd bent. Heb je nog (branche)specifieke wensen of eisen? Dan is het mogelijk de configuratie hierop aan te passen. 

 

Kostenbeheer 

Het beheer van kosten in de Cloud kan ingewikkeld zijn. Ongebruikte bronnen kunnen onopgemerkt tot extra kosten leiden. Het effectief beheren van kosten in de cloud vereist een proactieve benadering, nauwkeurige monitoring en continue optimalisatie. Door kostenbeheerstrategieën te implementeren, kun je de voordelen van cloud computing maximaliseren. Dit gebeurt terwijl je tegelijkertijd controle houdt over je uitgaven.  

De cloudspend feature van ManageEngine’s Site24x7 kan je hierbij helpen. Via deze applicatie is het eenvoudig om niet gebruikte cloud resources en licenties te detecteren en terug te brengen. 

 

Interoperabiliteit en Integratie 

Het integreren van verschillende cloudplatforms/applicaties in de on-premise IT-infrastructuur kan een uitdaging vormen. Het garanderen van naadloze samenwerking en data-uitwisseling tussen diverse omgevingen vereist doordachte integratieoplossingen en goede koppelingen.  

Door gegevensstromen tussen applicaties en diensten te structureren, zowel binnen de cloud als met lokale systemen, kun je waardevolle inzichten verkrijgen en processen verbeteren. Kies daarom voor Cloudapplicaties die naadloos integreren met de bestaande IT-omgeving. 

 

Schaalbaarheid 

Hoewel de cloud veel ruimte biedt om op te schalen, kan het beheren van grootschalige cloud infrastructuren uitdagend zijn. Het optimaliseren van schaalbaarheid vereist continue monitoring en efficiënt resourcebeheer. Indien je gebruikt maakt van Office365 producten, kan M365 manager van ManageEngine daar goed bij helpen. Er zijn features aanwezig zoals mobielbeheer, monitoring van het e-mailverkeer en automatische auditlogs. Bovendien is er een feature om alle (in)actieve accounts in het systeem in kaart te brengen, zo kun je onnodige kosten voorkomen.  

 

Cloud Computing heeft de IT-wereld sterk veranderd. Naast alle voordelen, moeten organisaties bewust zijn van de bovengenoemde uitdagingen. Zorg dat je op tijd initiatief neemt, om nare gevolgen in de toekomst te voorkomen. Je kunt extra tools implementeren die Cloud Computing kunnen optimaliseren.  

Verder is het belangrijk om op te merken dat de uitdagingen van Cloud Computing kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke behoefte van een organisatie.  

 

Hulp nodig? 

Heb jij hier verder meer advies bij nodig of zou je hier meer over willen weten, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!