Waarom is MFA belangrijk?


 

Waarom is MFA belangrijk?

Je kunt er tegenwoordig bijna niet omheen: Multi-Factor Authenticatie (MFA). Maar wat is het nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk om het gebruik van MFA te implementeren en enforcen binnen jouw organisatie?

Sinds een paar jaar wordt er steeds meer hybride gewerkt, dus zowel vanuit huis als op kantoor. Dit betekent dat gebruikers op verschillende locaties en apparaten moeten worden beveiligd. Op kantoor worden de netwerken en devices vaak beschermd door firewalls en andere enterprise-level beveiligingsmaatregelen, maar thuis zijn de accounts van de gebruikers niet op zelfde manier beveiligd. IT-beheerder moeten er voor zorgen dat werknemers thuis ook veilig kunnen werken. Een gebruikersnaam en wachtwoord zijn niet voldoende om de cyberaanvallen af te weren. Daar komt MFA in beeld.

MFA vermindert het risico van ongeautoriseerde toegang zelfs als inloggegevens worden gestolen. Nog meer dan bij tweefactorauthenticatie (2FA). Maar wat is nu het verschil en waarom is MFA veiliger?

Het verschil tussen 2FA en MFA 

2FA vereist twee identificatiestappen, meestal iets wat de gebruiker weet (wachtwoord) en iets wat de gebruiker bezit, zoals een verificatiecode via een app. MFA (Multi-Factor Authenticatie) gaat verder en vereist meer dan twee stappen, zoals iets wat de gebruiker is (biometrische gegevens). Terwijl 2FA een subset is van MFA, biedt MFA een breder scala aan verificatiemethoden, waardoor het over het algemeen een hoger beveiligingsniveau biedt. Eenvoudigweg door meerdere lagen van authenticatie toe te voegen.

Hoe kan MFA organisaties helpen hun data beter te beveiligen? 

MFA kan organisaties helpen voldoen aan regelgevingsvereisten. In diverse sectoren is het noodzakelijkom krachtige beveiligingsmaatregelen te implementeren en zo gevoelige gegevens te beschermen. Ongeacht de locatie van de eindgebruikers.

Dit betekent dat zelfs als inloggegevens gecompromitteerd zijn, aanvallers nog steeds twee of meer extra stappen moeten zetten om toegang te krijgen tot gevoelige systemen of gegevens. Zo biedt MFA een effectieve verdediging tegen diverse vormen van cyberdreigingen en versterkt het de algehele beveiligingspostuur van een organisatie.

Kortom, in de tijd waarin hybride werkmodellen steeds gebruikelijker worden, is Multi-Factor Authenticatie onmisbaar! Het biedt een extra beschermlaag, waardoor het risico van ongeautoriseerde toegang wordt verminderd.

Als IT-beheerder kun je MFA eenvoudig beheren en implementeren door het gebruik van Password Manager Pro van ManageEngine. Meer informatie hierover vind je via deze link:

Password Manager Pro | CBABenelux | NL & EN Support