Ontdek, analyseer en verbeter IT-infrastructuur kwetsbaarheden in 10 stappen


10 stappen voor een veilige it infrastructuur
Het ontdekken, analyseren en verbeteren van kwetsbaarheden in je IT-infrastructuur is een continu proces dat gericht is op het waarborgen van de beveiliging van je systemen en gegevens. Helaas kunnen we er niet op rekenen dat het proces eenmaal doorgelopen dient te worden en dan klaar is. Cybercriminelen worden slimmer en ontwikkelen nieuwe manieren om systemen binnen te dringen. Wees daarom goed voorbereid en doe periodiek audits en fixes om de IT-infrastructuur van jouw organisatie optimaal te beveiligen.  
 
Om je hierbij te helpen hebben we een aantal stappen in kaart die je kunt doorlopen. Voorkom kwetsbaarheden in de IT-infrastructuur van jouw organisatie door ze in kaart te brengen en aan te pakken: 
 
  1. Inventariseer je IT-infrastructuur (scope off management - SoM): Maak een volledige inventarisatie van alle componenten binnen de IT-infrastructuur van jouw organisatie. Denk hierbij aan netwerken, servers, applicaties, databases en apparaten. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wat er in je omgeving aanwezig is, want alleen dan kun je alles ook goed beveiligen. Hoewel het natuurlijk altijd belangrijk is een holistisch overzicht van de IT-infrastructuur te hebben is het ook mogelijk om dit in kaart te brengen via tools als Servicedesk Plus en OPManager
  2. Voer een risicobeoordeling uit: Identificeer potentiële kwetsbaarheden en beoordeel de risico's die ze met zich meebrengen. Maak gebruik van beveiligingsstandaarden en best practices om de ernst van elke kwetsbaarheid te bepalen. Er zijn tal van tools die je kunt gebruiken om kwetsbaarheden te identificeren. Benieuwd welke tools wij hiervoor adviseren? Neem dan eens contact op en wij adviseren je hier graag over.
  3. Periodieke checks: Heb je eenmaal een scan gemaakt en alle kwetsbaarheden aangepakt? Voer dan met enige regelmaat scans uit om dit opnieuw te testen. Gebruik geautomatiseerde tools, zoals vulnerability scanners, om periodiek je IT-infrastructuur te scannen op bekende kwetsbaarheden. Analyseer de scanresultaten om zwakke plekken te identificeren en bepaal de prioriteit van de aanpak. 
  4. Houd systemen up-to-date: Zorg ervoor dat software regelmatig wordt bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches en updates. Werk besturingssystemen, applicaties en firmware ook regelmatig bij om bekende kwetsbaarheden te verhelpen. 
  5. Implementeer sterke toegangscontroles: Beperk de toegang tot je IT-infrastructuur door middel van authenticatie en autorisatie. Gebruik complexe wachtwoorden, implementeer multifactor-authenticatie (MFA) en zorg ervoor dat gebruikers alleen de benodigde rechten hebben. Het is hierbij ook van belang regelmatig audits te doen en onterechte toegang of inherited rights te detecteren en verhelpen. 
  6. Voer penetratietesten (Pentest) uit: Overweeg het inschakelen van professionele beveiligingsdiensten om periodiek penetratietesten uit te voeren. Deze tests simuleren aanvallen om zwakke punten in je infrastructuur te identificeren en te verhelpen. 
  7. Train je personeel: Zorg ervoor dat je personeel getraind is in beveiligingsbewustzijn en -procedures. Onderwijs hen over phishing, social engineering en andere aanvalstechnieken, en moedig hen aan om verdachte activiteiten te melden. Doet jouw organisatie hier nog niets aan? Overweeg dan het Knowbe4 Security Awareness programma.  
  8. Monitor je infrastructuur: Implementeer geavanceerde monitoringtools om je IT-infrastructuur continu te bewaken op verdachte activiteiten en pogingen tot inbraak. Stel waarschuwingen in voor afwijkend gedrag en reageer snel op mogelijke inbreuken. 
  9. Documenteer en leer van incidenten: Registreer beveiligingsincidenten zorgvuldig en analyseer ze achteraf. Identificeer de oorzaken van de kwetsbaarheden en neem corrigerende maatregelen om herhaling te voorkomen. 
  10. Blijf op de hoogte van nieuwe kwetsbaarheden: Volg beveiligingsnieuws, patches en updates van leveranciers om op de hoogte te blijven van nieuwe kwetsbaarheden die van invloed kunnen zijn op je infrastructuur. 
Door deze stappen te volgen, kun je kwetsbaarheden in je IT-infrastructuur effectief ontdekken, analyseren en verbeteren. Hierdoor versterk je de beveiliging van jouw IT-infrastructuur en ben zo goed mogelijk beschermd tegen aanvallen. Maar, je bent nooit klaar: 
 
Het is belangrijk om dit proces regelmatig te herhalen om je infrastructuur voortdurend te beschermen tegen nieuwe bedreigingen.